Geschiedenis en toekomst

Delsart, since 1840

De familiezaak Delsart startte in 1840 als leerlooierij in de Brusselsestraat. Begin 20e eeuw volgde de - voor velen welbekende - winkel aan de Bondgenotenlaan. Het pand dateert uit de wederopbouwperiode van Leuven, in de Eerste Wereldoorlog. Typerend voor dit soort architectuur is de gevel die barokke en classicistische elementen combineert. Huis Delsart is dan ook een beschermd monument. 

Huis Delsart combineert een winkel (met oa. prachtige houten kasten), een woonhuis (met fraaie lambriseringen en schouwen) én een leerbewerkingsatelier (met een indrukwekkend gereedschapsbord). De meeste van deze prachtige ruimtes kan je bovendien huren voor kleinschalige, rustige evenementen. Lees er hier alles over.

Huis Delsart maakt deel uit van de nalatenschap van wijlen mevrouw Martine Delsart - de laatste telg van de familie die het atelier en de winkel voor luxe lederwaren uitbaatte. Conform haar wens werd binnen de Koning Boudewijnstichting het Fonds Delsart opgericht, met als doel:

[...] culturele en humanitaire initiatieven te ondersteunen die genomen worden door particulieren of privaatrechtelijke verenigingen van de Stad Leuven, zowel in België als in het buitenland, om de herinnering aan de familie en het huis Delsart te behouden.


De toekomst

Het Fonds Delsart besliste in januari 2024 in te gaan op het voorstel van Stadsmakersfonds om het pand aan te kopen. Stadsmakersfonds is een Leuvense coöperatie, in 2020 opgericht door initiatiefnemer Miss Miyagi (alternatieve Leuvense projectontwikkelaar die je misschien kent van Hal5 en De Hoorn).

Stadsmakersfonds investeert in plekken die er écht toe doen, met kapitaal van geëngageerde burgers. Die kopen aandelen en worden zo coöperant van het fonds en mede-eigenaar van haar projecten. Zo blaast Stadsmakersfonds nieuw leven in bijzondere, maar vaak onderbenutte gebouwen en sites. 

In Huis Delsart (Leuven) realiseert het fonds, voor en door lokale makers en ondernemers, een voorbeeldproject om binnenstedelijke winkelwandelgebieden te heractiveren, met atelierruimtes, werkplekken en een gedeelde winkel. Met andere woorden: met Huis Delsart wil Stadsmakersfonds inzetten op de wedergeboorte van het tactiele, het ambachtelijke en het authentieke in de winkelstraat, in een tijd waarin het aantal fysieke winkels gestaag terugloopt.

Bijzondere aandacht gaat daarbij naar de nalatenschap van wijlen mevrouw Martine Delsart - de laatste telg van de familie die atelier en winkel uitbaatte. Enerzijds om haar te eren, anderzijds omdat we geloven in de noodzaak van dit soort plek, kiezen we ervoor om met Huis Delsart vol in te zetten op vrouwelijk ondernemerschap en creativiteit.

beelden Lize Helsen



Waarom Huis Delsart?

Hier willen we inzetten op de wedergeboorte van het tactiele, het ambachtelijke en het authentieke in de winkelstraat, in een tijd waarin het aantal fysieke winkels gestaag terugloopt.

Dat doen we aan de hand van volgende vijf motieven.


1. Ambachten en creativiteit

Zodra je binnenstapt in Huis Delsart wordt duidelijk: hier bloeit creativiteit en wordt vakmanschap gekoesterd. Over leeftijd en discipline of métier heen inspireert dit rijke erfgoedpand elke creatieve uiting. Met een voorliefde voor kleine ambachten, creativiteit en kunst, bieden wij een thuis aan creatieve makers, doeners en ondernemers die schoonheid en kwaliteit creëren met hun handen. We dromen van illustratoren en juwelenmakers, van kroonluchter-restaurateurs en herstoffeerders van meubels, en zeker van leerbewerkers en -herstellers die de originele stiel van het huis hier opnieuw tot leven wekken. Wat je ook maakt, laat jouw werk tot leven komen in een context die even creatief is als jijzelf. Want meesterschap verdient een uniek kader.


2. Tonen en verkopen


Huis Delsart biedt een veelzijdig en flexibel platform om je creaties en ideeën te tonen en te verkopen. Van elegante pop-upwinkel tot betoverend kader voor intieme etentjes, vernissages of (boek)voorstellingen: transformeer de gelijkvloerse verdieping tot het geknipte decor. Ontvang je entourage voor een onvergetelijke ervaring of betover je klanten met unieke stukken. In Huis Delsart wordt elk evenement een exclusieve beleving die harten verovert. Schoonheid en kwaliteit komen hier op een voetstuk te staan.

3. Uitproberen en ervaren

Laat je creativiteit de vrije loop: Huis Delsart is de ultieme plek om te experimenteren en te ontdekken. Verkoop je je creaties tot nu toe online, maar ben je wel benieuwd naar de extra mogelijkheden die een fysieke winkel je kan bieden? Heb je altijd al gedroomd van een eigen workshopaanbod maar ontbrak het je aan een locatie om dit te proberen? Broed je al lang op een idee voor een interactieve kunstinstallatie in het hart van de winkelstraat? Wil je in het kader van een actie iets bijzonders uitwerken in een compleet andere constellatie dan je gewoon bent? Huis Delsart biedt je een veilig nest om je grenzen af te tasten en de lat een tikkeltje hoger (of anders!) te leggen.

4. Ontmoeting en rust

Huis Delsart vormt op zichzelf al een visueel rustpunt in de drukke Bondgenotenlaan. Maar ook binnen het pand vind je verschillende gradaties van rust en sereniteit die op dat moment nodig zijn voor jouw gesprek, sessie of intiem evenement. De gelijkvloerse verdieping biedt met haar woonvertrekken en het achterin-gelegen atelier de ideale setting voor iets grotere bijeenkomsten - van vergadering tot receptie. In alle stilte en afzondering, want de drukte van de Bondgenotenlaan hoor je daar niet. Hoe hoger in het gebouw, hoe meer de ruimtes uitnodigen tot knusse opstellingen - denk bijvoorbeeld aan een therapie- of coachingruimte. Hoe groot of klein de ontmoeting ook is: hier vinden jullie verbinding.

5. Werken en gesprek

In Huis Delsart gaan creatieve vrijheid en zakelijke professionaliteit hand in hand. Je kan je er terugtrekken om je te concentreren op die ene focustaak: je boek afwerken, je groeistrategie uitdenken of je laatste video monteren. Ook je klanten verwelkomen kan onder het dak van Huis Delsart. We richten rustige plekken in waar je kennismakingsgesprekken, brainstorms, evaluatievergaderingen en alles daar tussenin kan houden. Huis Delsart is niet zomaar een werkplek; het is een inspirerende omgeving waar creatieve mensen en hun ideeën samenkomen, in interactie gaan en meer dan de som der delen worden.


{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x